1 Kies een goede rijschool, dat is niet altijd de goedkoopste
Een goede rijschool heeft volgens het CBR een goed slagingspercentage, werkt met een leskaart en maakt duidelijke afspraken bij het uitvallen van een rijles, legt uit waarom het goed is om een tussentijdse toets te doen bij het CBR, laat een instructeur meerijden met de tussentijdse toets en werkt met instructeurs die een WRM-pas bezitten. Daarnaast wijst het CBR op het belang van de drie brancheorganisaties VRB, FAM en Bovag: “Rijscholen die zijn aangesloten bij deze organisaties moeten voldoen aan extra eisen. Check of de rijschool hierbij is aangsloten, zo weet je zeker dat je een goede rijschool kiest!”
2 Zet vooraf de kosten voor je rijbewijs op een rij
Volgens een CBR-onderzoek zijn de kosten voor een rijbewijs gemiddeld ruim 2.300 euro. Een rijles kost gemiddeld 41 euro per uur. “Zorg dat je een goed gevoel hebt bij de lesprijs. Lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo.”
3 Laat je instructeur inschatten hoeveel rijlessen jij nodig hebt
‘Het exacte aantal lessen is ook voor de instructeur lastig te bepalen. Op basis van ervaring kan die wel een goede inschatting maken.’ Het CBR adviseert onder meer op tijd het theorie-examen aan te vragen, omdat een leerling met het leren van de theorie ook zekerder gaat rijden. Daarnaast wordt een tussentijdse toets aanbevolen voor leerlingen die nerveus zijn voor het afrijden.
4 Overleg met je instructeur wanneer je klaar bent om rijexamen te doen
‘Je kunt het beste met de instructeur van je rijschool overleggen wanneer je rijexamen mag doen. Die weet het best wanneer je klaar bent om te kunnen slagen voor je examen en hoeveel lessen je daarvoor nodig hebt. Hij kan je uitleggen wat je allemaal moet kunnen en kennen om veilig en zelfstandig te kunnen autorijden.