Voorbereiding

Bereid je goed voor om sneller je rijbewijs te halen

Wie snel zijn rijbewijs wilt halen, moet zich wel goed voorbereiden, is de boodschap.

1 Wil je van rijschool veranderen, trek dan zelf de machtiging van de rijschool in 

‘Als je oude rijschool nog geen rijexamen voor jou heeft gereserveerd, dan kun je de machtiging meteen intrekken via Mijn CBR. Daarna kun je je nieuwe rijschool machtigen om een examen voor je aan te vragen.’ Wie een klacht heeft over een rijschool of rijinstructeur, kan terecht bij een van de drie brancheverenigingen of ConsuWijzer, het algemene klachtenloket van de overheid voor consumenten.

2 Kijk vooraf naar het slagingspercentage van je rijschool

‘Kies altijd een rijschool met goed slagingspercentage. Landelijk is het gemiddeld 50 procent. Kijk daarbij ook naar het gemiddelde slagingspercentage van de examenplaats waar je gaat afrijden. En als jouw rijschool in een landelijke organisatie werkt, check dan zijn slagingspercentage in jouw examenplaats. Let op: Het slagingspercentage zegt niet alles over een rijschool. Check bijvoorbeeld ook of de rijschool een leskaart gebruikt, waarop jij je eigen vorderingen kunt volgen. En vraag natuurlijk vrienden en familie naar hun ervaringen met rijscholen.’

3 Een tussentijdse toets maakt de kans om te slagen groter

‘Een tussentijdse toets voor je rijexamen werkt heel goed. Examenkandidaten die eerst een tussentijdse toets hebben gedaan, hebben meer kans van slagen op het rijexamen. Het slagingspercentage ligt dan namelijk rond 64 procent en dat is hoger dan het landelijk gemiddelde van 50 procent’.

4 Als je extreem zenuwachtig bent, kies dan voor een faalangst-rijexamen

‘Bij een faalangstexamen heeft de examinator meer tijd om je op je gemak te stellen. En tijdens de rit kun je om een time-out vragen om de spanning minder te laten worden’.

×

Hallo!

WELKOM OP ARAGRIJOPLEIDINGEN.NL
Wat kunnen we voor u doen?
Klik hieronder op een van onze vertegenwoordigers om te chatten op WhatsApp.

×